Sunde gnaverstænger
Lavet 04.12.2014
Gnaverstænger er ofte et hit, og det er god aktivering.
Men mange gnaverstænger indeholder en del sukker og andet, som ikke er godt for de små mus.
Derfor kan man selv lave dem, så man ved præcis, hvad der er i, og at musene har godt af det.
Derfor har vi idag lavet Sunde Gnaverstænger til musene - og til rotterne og hamsterne.
De 2 første trin er grundblandingen, som også bruges til Crumble. Med denne blanding kan man selv tilføje, hvad man har lyst til.
I denne omgang Sunde Gnaverstænger har vi brugt: Mini Blanding Luksus, Rødbede stykker, Brændenælde snittet og Solsikke blomst.
Brændenælde er rig på c-vitamin, som booster immunforsvaret samt jern og kalk. Rødbeden var i gamle dage en god lægeurt, og den har et højt indhold af fibre og kalium, mens den har lavt indehold af energi, så den ikke feder. Smagen er sødelig.
Gnaverstænger er ofte et hit, og det er god aktivering.
Men mange gnaverstænger indeholder en del sukker og andet, som ikke er godt for de små mus.
Derfor kan man selv lave dem, så man ved præcis, hvad der er i, og at musene har godt af det.
Derfor har vi idag lavet Sunde Gnaverstænger til musene - og til rotterne og hamsterne.
De 2 første trin er grundblandingen, som også bruges til Crumble. Med denne blanding kan man selv tilføje, hvad man har lyst til.
I denne omgang Sunde Gnaverstænger har vi brugt: Mini Blanding Luksus, Rødbede stykker, Brændenælde snittet og Solsikke blomst.
Brændenælde er rig på c-vitamin, som booster immunforsvaret samt jern og kalk. Rødbeden var i gamle dage en god lægeurt, og den har et højt indhold af fibre og kalium, mens den har lavt indehold af energi, så den ikke feder. Smagen er sødelig.
Trin 1 - grundblanding
Start med at tænde ovnen på 100 grader (gerne varmluft). Derefter findes ingredienserne til grundblandingen frem. Vand, Havregryn (grovvalset) og Pulverfoder fra LUX Shoppen. |
Trin 5
Find nu de pinde frem, som du ønsker at bruge til gnaverstænger. Jeg har valgt at bruge Pilegrene, da det er nemt og ligetil. De er lidt i forskellige størrelse, så man har mulighed for at lave både store og små gnaverstænger. |
Trin 6
Pres massen rundt om pinden. Den første er altid svær indtil man lige fanger det. Her finder man også ud af, om der er for lidt æg i massen, da den så ikke klistrer. Det skal ikke være for tykt omkring pinden, da det så tager hele dagen om at tørre. Du kan også lægge små "klatter" som bliver til godbidder. Sæt det i midten af ovnen (på ca 100 grader). Lad det bage en times tid. Herefter tages det ud, stængerne vendes og sættes tilbage i ovnen - sæt fx en kniv i klemme i lågen til ovnen, så dampen nu kan komme ud. Bages videre i ovnen indtil det føles helt tørt (2-4 timer afhængig af tykkelsen på stængerne). Tjek evt om de er færdige ved at banke/trykke let på dem. De skal være helt hårde. |
Ekstra tip
Hvis man som jeg bruger Pilegrene, så opdager man hurtigt, at man får svært ved at hænge dem op i buret. Men her kan man bruge en klemmekrog til at hænge gnaverstængerne op med. Det fungerer super godt her. |
Velbekomme!
Hamsterpigen Bailey står model.
Hamsterpigen Bailey står model.